Materiały dla przemysłu spożywczego
Materiały dla przemysłu spożywczego
JAX - smary dla przemysłu spożywczego
Amerykańska firma JAX od ponad 65 lat znajduje się w czołówce światowych producentów środków smarujących klasy ‘’FOOD-GRADE’’. Jako pierwsza firma na świecie, wprowadziła na rynek smary do bezpośredniego kontaktu z produktami spożywczymi. Wszystkie oferowane środki smarne oparte są na surowcach i dodatkach uszlachetniających najwyższej jakości. Pozwalają na zapewnienie: ciągłości produkcji, długiej żywotności urządzeń i bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Smary oraz oleje JAX znajdują zastosowanie u przetwórców mięsa i drobiu, w przemyśle rybnym, w piekarniach i cukierniach, u producentów napojów, w branży mleczarskiej, u producentów karm dla zwierząt – czyli wszędzie tam, gdzie produkowana jest żywność i napoje.
Flagowa grupa produktów smarów JAX, to produkty oparte na technologii MICRONOX®. System ten, dzięki skutecznej ochronie przed mikroorganizmami, to przełom w technologii smarów spożywczych. Unikalna receptura, pozwala na skuteczne niszczenie kolonii bakterii, w odróżnieniu od tradycyjnych środków biostatycznych, które jedynie hamują ich wzrost.
Wszystkie oferowane produkty w pełni odpowiadają wymogom HACCP.
Posiadają certyfikaty NSF H1, H2 oraz 3H.
Smary JAX posiadają również certyfikaty HALAL oraz KOSHER, co stanowi dodatkowy atut i pozwala na poszerzenie możliwości ich zastosowania.
Więcej na: https://smary.milar.pl/produkty-jax-do-przemyslu-spozywczego/
Katalog produktów –> Broszura JAX
DOW - silikony spełniające standardy NSF i FDA
Wysokowydajne materiały firmy Dow doskonale sprawdzają się w procesie budowy maszyn i linii produkcyjnych dedykowanych do przetwórstwa żywności i napojów. Produkty te spełniają standardy regulacji NSF oraz FDA.
Kleje i uszczelniacze silikonowe DOWSIL™ pozwalają na uzyskanie stabilnego uszczelniania o dłuższej trwałości niż uszczelniacze na bazie polimerów organicznych. Produkty utwardzają się w temperaturze pokojowej tworząc spoinę o wyjątkowych parametrach użytkowych.
Uszczelniacze silikonowe firmy Dow tworzą stabilne połączenie w szerokim zakresie temperatur, zwykle od -56 do +177°C (204°C w trybie przerywanym). Są również rozwiązania dedykowane do pracy w wysokich temperaturach, o stabilności termicznej nawet do 260°C (315°C w trybie przerywanym).
Portfolio produktów obejmuje:
- Uszczelniacze octanowe (acetoxy) – to, w porównaniu z produktami organicznymi, rozwiązanie cenowo konkurencyjne. Te jednokomponentowe produkty o krótkim czasie utwardzania, pozwalają na uzyskanie połączenia o dobrej trwałości i przyczepności.
- Uszczelniacze alkoksylowe (alkoxy) – zapewniają solidną przyczepność, neutralne utwardzanie oraz niską zawartość lotnych związków organicznych. Dostępne są również formulacje ekonomiczne (wypełnione kredą).
- Uszczelniacze termotopliwe – zapewniają natychmiastową przyczepność, co umożliwia błyskawiczny montaż – brak „czasu przytrzymania”. Uszczelniacze te oparte są na sprawdzonym, w 100% neutralnie utwardzalnym silikonie o wyjątkowej przyczepności do wielu różnych podłoży. Ta przyjazna dla pracowników kompozycja ma bardzo słaby zapach, nie jest niebezpieczna. Ma długą żywotność i długi czas otwarty.
Katalog produktów –> Certyfikowane rozwiązania dla przetwórców żywności i napojów
PERMABOND - kleje dla przemysłu spożywczego
Uszczelnienia spożywcze mają kluczowe znaczenie zarówno dla działania sprzętu, jak i higieny podczas przetwarzania żywności. Niezależnie od tego, czy jest to Twój domowy blender, czy sprzęt do obsługi żywności na skalę przemysłową, skażenie żywności może być śmiertelne.
Klejenie maszyn do przetwórstwa żywności jest zarówno kwestią ekonomiczną, jak i konstrukcyjną. Biorąc pod uwagę ruchome części, duże zużycie i rygorystyczne procedury czyszczenia, każdy klej stosowany do łączenia lub uszczelniania części składowych musi zachować najwyższą możliwą trwałość i wydajność.
Spoiny muszą być odporne – nie tylko na środki czyszczące, ale także na składniki samej żywności. Ważne również jest, aby kleje pozostały stabilne i nie ulegały wypłukiwaniu ani odbarwianiu w obecności szerokiej gamy produktów spożywczych.
Mając to na uwadze, podczas stosowania klejów w sprzęcie do przetwarzania żywności, należy zwrócić szczególną uwagę na:
- Wydajność: Materiały klejące i uszczelniające muszą być bardzo wytrzymałe. Są poddawane działaniu ciepła, chemii, środków czyszczących i naprężeń związanych z ich położeniem. Podobnie uszczelnienia, które zapobiegają wyciekom i zanieczyszczeniom przenoszonym drogą powietrzną.
- Użyteczność: Dobór odpowiedniego produktu może być trudny ze względu na ograniczenia surowcowe nałożone przez FDA (Food & Drug Administration).
- Bezpieczeństwo: Kleje muszą być bezpieczne w kontakcie z żywnością. Nie mogą stanowić żadnego zagrożenia dla społeczeństwa poprzez chemiczny rozkład materiału.
- Zgodność: Kleje muszą również spełniać wymagania prawne dotyczące bezpieczeństwa. Może to być bardzo zróżnicowany zakres wymagań, w zależności od obowiązujących globalnie i lokalnie regulacji.
Typowe zastosowania klejów i uszczelniaczy w przemyśle spożywczym:
– zalewanie i klejenie filtrów do wody lub napojów
– klejenie siatki, sita z ramą filtra,
– klejenie i uszczelnianie połączeń w maszynach i urządzeniach linii produkcyjnej,
– uszczelnianie urządzeń dozujących np. dystrybutory napojów, dystrybutory lodów,
– klejenie przyborów kuchennych – m.in. klejenie ceramiki, uchwyty na noże, dzbanki na kawę i herbatę, patery na tort.
Kleje epoksydowe
Kleje i uszczelniacze Permabond są dwuskładnikowymi epoksydami, które zostały opracowane przy użyciu surowców zatwierdzonych przez FDA, zgodnie z Kodeksem Przepisów Federalnych, 21CFR175.300 lub 21CFR175.105. Zostały zaprojektowane tak, aby oferować wysoką przyczepność do szerokiej gamy materiałów powszechnie spotykanych w przemyśle spożywczym i opracowane tak, by wytrzymały duże zużycie, nagłe uderzenia i wibracje. Produkty te mogą być używane w wielu zastosowaniach zarówno w domowych przyborach i urządzeniach kuchennych, komercyjnym sprzęcie gastronomicznym, jak i w sprzęcie do produkcji żywności i napojów na dużą skalę.
Portfolio produktów obejmuje:
– serię Permabond ET514X – ET5143, ET5145 i ET5147 to dwuskładnikowe kleje epoksydowe utwardzane w temperaturze pokojowej
– Klej Permabond ET5365 z dopuszczeniem WRAS do kontaktu z wodą pitną
Katalog produktów –> Food Grade Adhesives
Kleje i uszczelniacze anaerobowe
Uszczelniacze anaerobowe Permabond są przyjazne dla środowiska, niepalne, w 100% bez lotnych związków organicznych. Anaeroby utwardzają się w temperaturze pokojowej.
Na szczególną uwagę zasługują kleje anaerobowe Permabond z dopuszczeniem NSF /ANSI Standard 61, KIWA i WRAS do kontaktu z wodą pitną, np. Permabond MM115 PURE, Permabond A131, Permabond F201HV.
HENKEL - kleje do opakowań i etykietowania
Opakowanie produktu spełnia wiele istotnych funkcji – od przyciągających wzrok projektów zachęcających do zakupu czy przekazywanie informacji o produkcie po odpowiednie zabezpieczenie produktu — opakowanie ma kluczowe znaczenie dla całej marki. Dla konsumentów ważna jest lepsza funkcjonalność i wygoda. Właściciele marek projektują swoje opakowania tak, aby sprostać tym potrzebom, mając na uwadze: świeżość produktów, zrównoważone rozwiązania oraz eliminację jednorazowych tworzyw sztucznych i bezpieczeństwo żywności.
Kleje Henkla zostały zaprojektowane z myślą o wspieraniu kluczowych trendów w opakowaniach konsumenckich:
- Zrównoważony rozwój – zwiększone zapotrzebowanie na bardziej zrównoważone materiały opakowaniowe nadal napędza zmiany wśród właścicieli marek. Producenci towarów konsumpcyjnych koncentrują się na zrównoważonych opcjach opakowań, aby zmniejszyć wpływ na środowisko i ślad węglowy swoich produktów. Wprowadzenie klejów biologicznych wraz z położeniem większego nacisku na ocenę cyklu życia opakowań, to tylko niektóre ze sposobów, w jaki kleje pomagają zmniejszyć ślad węglowy opakowania i osiągnąć neutralność pod względem emisji dwutlenku węgla.
- Bezpieczeństwo żywności – przepisy dotyczące materiałów opakowaniowych bezpiecznych dla żywności są ważnym tematem. Istotne jest zrozumienie, w jaki sposób globalne przepisy obejmują kleje i powłoki funkcjonalne. Producenci poszukują możliwości zapewnienia bezpieczeństwa produktów i zapewnienia jakości. Kierując się tymi potrzebami w zakresie opakowań, producenci współpracują z dostawcami, którzy dostarczają rozwiązania wspierające ich cele zorientowane na konsumenta. Kleje Henkla do opakowań bezpiecznych dla żywności, w tym kleje, uszczelniacze i powłoki funkcjonalne, odgrywają kluczową rolę w etykietowaniu napojów i pojemników, pakowaniu na końcu linii i opakowaniach metalowych. Produkty te są wytwarzane w zakładach posiadających certyfikat FSSC 22000.
- Nowe metody zakupów – rozwój handlu elektronicznego i zakupów z wysyłką bezpośrednio do konsumenta wpływa na projekt opakowania. Właściciele marek poszukują projektów opakowań z niewielką ilością odpadów; antywirusowych, ekologicznych materiałów, „łatwych w obsłudze” dla klienta; rozwiązań gotowych do użycia w celu usprawnienia wysyłki. Kleje te zaprojektowane są tak, aby wspierać wszystkie te elementy i pomagać producentom sprostać rosnącym wymaganiom produktowym.
Produkty konsumpcyjne są dostępne w różnych pojemnikach, od pudełek, torebek i woreczków, po butelki i puszki. Każdy z nich ma inne potrzeby i inne wymagane oznakowania.
Kleje termotopliwe Henkla zostały zaprojektowane z myślą o wymaganiach związanych z pakowaniem na końcu linii, etykietowaniem napojów i pojemników, składaniem kartonów i opakowaniami metalowymi. Kleje te przeznaczone są do pracy w ekstremalnych warunkach środowiskowych – od mrozów po wysokie temperatury.
Portfolio produktów Henkel dedykowanych dla przemysłu spożywczego to serie klejów TECHNOMELT® oraz AQUENCE®.
Kleje TECHNOMELT® wspierają produkcję i ochronę produktu końcowego w szybko zmieniających się firmach produkujących towary konsumpcyjne. Wodne kleje Henkla są idealne do etykietowania na podłożach szklanych, plastikowych i metalowych.
Kleje AQUENCE® są dobrym wyborem do klejenia porowatych podłoży, takich jak papier, tektura i niektóre tworzywa sztuczne.
Kleje PSA do etykiet – katalog produktów –> pobierz
Kleje do kartonów i opakowań – katalog produktów –> pobierz
Kleje Hot-melt w ofercie Milar –> pobierz ulotkę
ROMEX MB – wylewki epoksydowe
ROMEX MB jest rodzinną firmą specjalizująca się w produkcji wylewek epoksydowych dla zabezpiecznia betonu (posadzki epoksydowe). Dzieki średniej skali produkcji oraz specjalistom z wieloletnim doświadczeniem, firma może zaoferować najwyższej jakości produkt „Made in Germany”. Dodatkowo, poza samym materiałem, oferujemy doradztwo oraz nadzór nad wykonaniem prac przez specjalistyczną ekipę. Jedno źródło (doradztwo-produkcja-aplikacja) zapewnia pełną kontrolę nad procesem i minimalizację powstawania błędów. Dodatkową elastyczność zapewnia możliwość wykonania wylewek w weekendy (sobota, niedziela) aby nie powodować przestojów. Specjalne, szybkowiążące systemy pozwalają także na wykonanie niewielkich prac lub napraw w nocy.
Przemysł spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny (a także chemiczny) ma swoje specyficzne wymagania co do wylewek bezspoinowych. Wylewki takie (ochrona betonu) muszą być odporne zarówno na przetwarzane produkty: kwasy z soków owocowych, tłuszcze, alkohole itd. – posadzki dla przemysłu mięsnego, posadzki dla przemysłu rybnego, posadzki dla przemysłu spożywczego, posadzki kwasoodporne ale także specyficzne systemy mycia i dezynfekcji: gorąca para, silne detergenty, rozpuszczalniki, utleniacze – posadzki dla farmacji itp. Jedynie produkty najwyższej i powtarzalnej jakości sprawdzają się w takim środowisku.
Katalog produktów –> Ochrona posadzek i ścian w przemyśle spożywczym i w produkcji napojów